’Vajon ebben az országban érdekel egyáltalán valakit a legalizáció?’

Ez a kérdés hosszú ideje foglalkoztatta a Liberális Fiatalok Társaságát (LiFT), így mikor 2016 júliusában a szervezet részt vett az Efott fesztiválon, nem voltak restek utánajárni. Az öt nap alatt lefolytatott beszélgetések, kérdőívezések egyértelművé tették a választ: A magyar fiatalok fontos ügyként tartják számon a kannabisz leglizációját.

Részben ez a pozitív visszajelzés volt az, amihez az egész kampány visszavezethető.

Az Efotton folytatott munka sikerén felbuzdulva a LiFT folytatni akarta a legalizációról való diskurzust, így 2016 őszén a komolyabb hidegek beköszöntéséig a szervezet tagjai rendszeresen standoltak, aláírásokat gyűjtöttek és járták Budapest utcáit támogatók és esetleges szövetségesek után kutatva. A rengeteg pozitív visszajelzés mellett sikerként könyvelhető el, hogy decemberre már egész komoly adatbázis épült fel az ügy támogatóiból.

Sermer Ádám már a kampány elindulása előtt is sikerrel jelenítette meg a kannabisz legalizációjának kérdését a politikai térben, 2017 áprilisában például arra hívta fel a figyelmet, hogy kiürült minden ellenér.

„Sermer Ádám ”…” az MTI-nek telefonon elmondta, nemzetközi tapasztalatok szerint, ha egy ország tenni szeretne a kábítószerek valódi káros hatásai ellen, akkor az első lépcső a kannabisz és származékainak legalizálása.
Kijelenthető az is – folytatta – , hogy a kannabisz már nem kapudrog, vagyis nem lehet rá a kemény drogok világába való belépőként tekinteni. Csak az illegalitás teheti azzá, mert a kereskedők olyanokkal állnak kapcsolatban, akik később kemény drogokat kínálnak a kannabiszt vásárlóknak – tette hozzá.
Sermer Ádám leszögezte: a legalizálással jelentős adóbevételre is szert tehet az állam, amelyet kutatásra, addiktológiai problémák megoldására, prevencióra fordíthat a kormány.”  (forrás: liberalisok.hu)

Budapest, 2017. június 8., csütörtök (MTI) – A Magyar Liberális Párt azt javasolja, hogy legalizálják az orvosi célú kannabiszt.

A párt ifjúsági szervezetének (LiFT) elnöke, Sermer Ádám csütörtökön az MTI-nek azzal indokolta kezdeményezésüket, hogy egyes betegségek, illetve tünetek kezelésére a kannabiszszármazékok a legalkalmasabbak.
Fodor Gábor pártelnök korábban a parlamentben javasolta a kannabisz fogyasztásának legalizálását, de indítványát nem vették tárgysorozatba.

2017 júniusa fontos hónap volt a legalizációért folytatott harc szempontjából, hiszen először nyújtottak be a magyar parlament történetében törvényjavaslatot a kannabisz egészségügyi felhasználásának legalizációjáért (Fodor Gábor, Liberálisok, T/15979). Bár a ház nem vette tárgysorozatba a javaslatot, mégis fontos lépés ez. Egyszerűen nonszensz, hogy beteg emberek állapotának javulását törvényileg lehetetlenné teszi az állam.

Ebben a hónapban  sajnálatos módon azt is nyilvánvalóvá tette a kormány, hogy melyik utat tartja egyedül járhatónak a kannabisszal kapcsolatban: Az elrettentést. Az Aurórában folytatott razzia jó példája annak a zéró toleranciának, amely tulajdonképpen mára már minden fejlett országban megbukott.

Az ilyen ügyek azonban csak egyel több okot adtak a Legalizálj! kampány előkészítésére, az előmunkálatok ekkor kezdődtek el.

2017 július 11-én Sermer Ádám bejelentette, hogy ismét népszavazási kezdeményezést nyújt be a Liberális párt a kannabisz legalizációjáról.
A kezdeményezés az alábbi kérdéseket tartalmazta:

– Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon büntetőjogi értelemben a kannabisz ne minősüljön kábítószernek, és a kannabisz (marihuána) fogyasztásának, megszerzésének, tartásának és termesztésének ne legyen büntetőjogi következménye?
– Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a kezelőorvos által meghatározott esetekben gyógyászati célból lehetőség legyen kannabiszt fogyasztani, megszerezni, tartani és termeszteni?

A benyújtásra végül augusztus 8-án került sor.
Sermer Ádám a Nézőpont Intézet által nyilvánosságra hozott kutatásra támaszkodva érvelt, mely szerint közel másfél millió magyar támogatná a kannabisz legalizációját. Ennek fényében arra kérte a civil szervezeteket és a többi pártot, támogassák a kezdeményezést.

Bár a Legalizálj! kampány megálmodói közül ekkorra sokan már évek óta küzdöttek az ügy előremozdítása érdekében, 2017-ben többször is megfogalmazódott, hogy formát kellene adni a küzdelmünknek. Mivel ez egy pártpolitikán felülemelkedő ügy, jobbnak láttuk ha egy olyan platformot hozunk létre, melynek működésében és működtetésében az ügy minden támogatója bármilyen egyéb elköteleződés nélkül részt vehet.

Újra elővettük a korábban felépített támogatói-adatbázist, egyesével megkerestünk mindenkit, aki korábban szándékot mutatott a változásért való cselekvésre, és belevágtunk a munkába. Újabb és újabb aktivistákat toboroztunk, megterveztük az arculatot, közösséget szerveztünk.
A fent felsoroltak szolgáltatták az alapot annak a munkának, melyet azóta is folytatunk.

A LiFT – Liberális Fiatalok Társasága a Legalizálj! kampány tagszervezeteként arra kérte Szijjártó Pétert, hogy kiváló kapcsolatait kihasználva lobbizzon a legális kannabisz érdekében. Felhívták a figyelmet arra, hogy az ENSZ szakmai állásfoglalásának megfelelően, tagállamainak többségében a szigorú büntetésen alapuló drogpolitika helyett ma már a megelőzésben és a szabályozott engedélyezésben látják a megoldást. Többek között Oroszország és Fülöp-szigetek ellenkezése miatt viszont nem sikerült eddig az ENSZ-tagállamoknak a tiltott kábítószerek listájáról levennie a kannabiszt. Arra kérték Szijjártó Pétert, vesse latba kiváló nemzetközi kapcsolatait, legyen a kannabisz nemzetközi lobbistája, hogy az ENSZ végre meghaladhassa elavult drogpolitikáját.

Hatalmas megtiszteltetésként könyveltük el, hogy a többek közt a Legalizálj! kampány arcaként megjelenő Sermer Ádámot interjúra kérte fel a Cannabisz Kultusz szakmai újság. A CK-ban olvasható interjúban körbejárta a mozgalom születését és a legalizáció lehetőségeit Magyarországon. Hazánkban alapvetően a legalizáció logikája elfogadott és a pártok is hajlandónak mutatkoznak támogatni egy cselekvőképes tömörülést. Az orvosi kannabisz legalizációja pedig olyan fontos ügy a betegségben szenvedők érdekében, ami külön figyelmet és erőfeszítést érdemel.

A cikk az alábbi linken érhető el: http://www.ckmagazin.info/erettek-vagyunk-legalis-kannabiszra

A Legalizálj! kampány által szervezett ”Kannabisz legalizáció őszintén, tabuk nélkül” beszélgetéssorozat pécsi állomásán Sermer Ádám, és Dr. Szemelyácz János addiktológus, pszichoterapeuta tartott szakmai vitát a kannabisz-legalizációról. Elhangzott, hogy a kannabisz elleni érvek nagyon sokszor abból az előítéletből táplálkoznak, miszerint a kannabisz egy toxikus szer, ami csak a bajt okozza. Ennek a tévhitnek az a kettős hatása van, hogy egyrészt a legalizáció rengeteg tudatlanságból fakadó akadályba ütközik, másrészt a kriminalizáció miatt megjelent feketepiacon sok ténylegesen veszélyes szert tudnak beszerezni az ügyben egyébként tájékozatlan fogyasztók. Nagyon pozitív tapasztalat volt a pécsi vita, ugyanis rengeteg fiatal volt jelen, akik aktívan hozzászóltak a vitához és mutatták, hogy a legalizáció ügyének sok támogatója van.

2017 december hatodikán a Legalizálj! kampány részeként 3 népszavazási kérdést nyújtottunk be az NVB-hez:
1.: Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon büntetőjogi értelemben a kannabisz fogyasztása ne minősüljön bűncselekménynek?

2.: Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon büntetőjogi értelemben, legfeljebb 10 gramm kannabiszvirágzat és legfeljebb 5 gramm hasis birtoklása ne minősüljön bűncselekménynek?

3.: Egyetért-e Ön azzal, hogy felhatalmazást kapjon a Kormány az Országgyűléstől az Orvosi kannabisz program kidolgozására és bevezetésére?

A Választási Bizottság továbbra is az ENSZ kábítószer-egyezményére hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő-kezdeményezésünket. Elfogadhatatlan, hogy az NVB politikai okokból gátat szab annak, hogy a magyar emberek kifejezzék álláspontjukat a kannabisz legalizálásával kapcsolatban, így elhatároztuk, addig nyújtjuk be kérdéseinket az NVB-nek, amíg jóvá nem hagyják a népszavazást.

A ‘Kannabisz legalizáció őszintén, tabuk nélkül’ beszélgetéssorozat zárásaként ismét a Gödör klubba invitáltuk meg az ügy iránt érdekldőket. A rendezvényen kábítószerügyi szakemberek vitatták meg a kannabisz és a kriminalizáció helyzetét Magyarországon. A beszélgetés már csak abból a szempontból is egyedülállónak tekinthető, hogy ennyi tiszteletben álló szakembert még soha nem sikerült egy asztalhoz ültetni. Az orvosokból, kutatókból és civilekből álló panel során egyetértés volt abban, hogy az orvosi kannabisz lassan a modern orvoslás elengedhetetlen elemévé válik, így helye van a magyar egészségügyben is. Az egyre szélesebre növekvő legalizációs hullám ellenére hazánkban az információhiányból és az oktatás felkészületlenségéből adódóan sokan előítéletesen kezelik a kannabisz ügyét, ezen pedig változtatni kell ahhoz, hogy az egyébként széles elfogadásnak örvendő marihuánafogyasztást a legalizáció útjára terelhessük.

2018 tavaszán felkértük a kormányt egy orvosi célú kannabiszprogram kidolgozására, továbbá Bősz Anett, a Liberálisk országgyűlés képviselője költségvetési módosító javaslatával rámutatott a legalizációval járó állami bevételek nagyságára. Bár óvatos becslés alapján számoltunk, ebből az összegből még így is finanszírozható lenne egy nyugat-európai típusú drogprevenciós program, hiszen az elrettentés és tiltás helyett az egyetlen járható út az ártalomcsökkentés lehet!

Fél év alatt hatszor nyújtottunk be kérdéseket a Nemzeti Választási Bizottsághoz annak érdekében, hogy népszavazást tarthassunk a kannabisz dekriminalizálásáról és legalizálásáról. Az NVB mind a hat alkalommal elutasította a népszavazási kérdéseinket; hol egy kérdésünkben található vesszőbe kötöttek bele, hol kétértelműségre hivatkozva dobták vissza a kezdeményezésünket, esetleg nemzetközi szerződésekre hivatkoztak.

Ekkor úgy éreztük: Ebből elég volt! Felkértük hát az NVB tagjait és főképp annak elnökét, adjanak javaslatot ők! Mondják el végre, hogyan tegyük fel a kérdésünket, hogy az át is mehessen a bizottságon. Nyilván nekik se lenne ellenükre, hogy az emberek véleményt mondhassanak a kannabisz fogyasztásáról, hiszen ők a politikától függetlenül járnak el…

Úgyis addig fogjuk újra és újra benyújtani a kérdéseinket, amíg népszavazás nem lesz, vagy érdemben nem változik a törvény. Nem lenne egyszerűbb, ha inkább segítenének, hogy hamarabb túl legyünk rajta?

Lenne kedved segíteni a mozgalom munkáját? Keress meg minket állandó szóróanyagainkért! Akár egyénileg szeretnéd szórni őket, akár a mi csapatunkkal együtt, vedd fel velünk a kapcsolatot! Szóróanyagok terjesztése és a matricák kiragasztása országosan állandó akciónk. Bármilyen kérdésed van, keress minket valamelyik elérhetőségünkön!

 

A Gödör Klubba szervezett rendezvény célja az volt, hogy a kannabisz legalizációjának kérdését minél több irányból világítsa meg egyetlen este alatt.  Ennek megfelelően a meghívott előadók is rendkívül sokszínűek voltak: politológustól kezdve (Tóth Csaba) ifjúsági ENSZ nagyköveten keresztül (Volom András) egészen a médiaszereplőkig (Szabó Simon, Puzsér Róbert) és lemezlovasokig (Niedermüller Tamás) próbáltunk minél több szempontot ismertetni. Amennyiben összegezni szeretnénk mi is volt a végső konklúzió, talán így fogalmazhatjuk meg:

A droghasználat kriminalizálása bizonyítottan nem hat elrettentő erővel és csak a súlyos függőkön való segítséget akadályozza meg.  Fontos különbséget tennünk a valóban életveszélyes dizájner drogok és a jóval biztonságosabb kannabisz között, aminek a legalizációja gazdasági hasznot is hozhatna hazánknak.

A rendezvényt követően a Korai Trancemission adott koncertet.

A Cannabis Kultusz beszámolója a rendezvényrl itt érhető el:
http://www.ckmagazin.info/nyuszi-fuben