Amennyiben végig kellene vennünk, hogy mik voltak a kampány folyamatának lenfontosabb állomásai, a Magyarország legalizál! Facebook-oldallal és közösséggel való társulás benne lenne a TOP 3-ban. De mi is ez pontosan? Hogyan jött létre? Az alábbiakban Dudás Milán civil aktivista, a Magyarország legalizál! és az Ecomedhemp atyja mesél erről.

A Magyarország Legalizál elképzelése még 2013-ban fogalmazódott meg egy az ecomedhemp gondozásában sebtiben megszervezett orvosi GMM (Global Marijuana March) kapcsán látván azt, hogy a téma kezd elhomályosodni a magyar társadalomban. Pedig az orvosi kutatások akkortájt kezdtek lendülni felfelé, hogy a cannabis mégsem a sátántól való. Egyre több bizonyíték volt rá, hogy kapudrognak sem kapudrog, sőt. Ekkor már látszott, hogy szükség van egy civil mozgalomra, ami 2014-ben meg is kezdte működését és elkezdte az interneten elvetni magvait. 2014. és 15-ben tervben volt egy 4.20 kezdeményezés, de érdeklődés, megfelelő támogatás és kellő csapatlétszám miatt elmaradt. Majd 2016-17-ben aktív internetes részvétellel vettünk részt egy random szervezett 4.20 hirdetésében és terjesztésében. Mivel a civil háttér már meglévőnek látszott és ténylegesen biztosított, szükségét éreztük visszatérni valamilyen módon a politika színterére nem csak a gyógyászati cannabis támogatásáért, hanem az alapvető emberi jogokért is, miszerint nincs értelme megbüntetni azt, aki marihuánát fogyaszt vagy saját magának termeszti meg ezt a gyógynövényt (természetesen itt normális mennyiségre gondolunk nem pedig egy 2 hektárnyi sensimilla bevetésére).
Ekkor úgy gondoltuk társulunk a Magyar Liberális Párttal, hiszen a drogpolitika terén közösek a céljaink így a facebookos felületünket 2017. végén rendelkezésükre bocsájtottuk és mint külsős és belső segítséget is nyújtunk, hogy a kender témájában mindig friss információhoz juthassanak követőink és lájkolóink.

Mi azt tartjuk szem előtt, hogy a magyar nép tagjai és polgárai, legyen az jobb vagy baloldali, hozzájuthassanak a gyógyászati alkalmazásához ennek a növénynek és ha éppen nem a pálinkától szeretnének befeszülni, akkor lehessen már büntetlenül sodorni és vagy vaporizálni egy kis lazulós zözit. Elsődleges szempontnak tartjuk a fiatalság felvilágosítását és annak megértetését, hogy a reggeltől estig beállt állapot nem igazán életcél és, hogy a növényt aktívan csakis húsz, de legjobb esetben huszonhárom éves kor után használják amennyiben egészségügyileg nincsenek rászorulva csak, mint rekreációs szert fogyasztanák.