Nézzük csak át mi is történ idén.

Az egyik legfontosabb idei esemény az volt, hogy WHO elkezdte felülbírálni a kannabisz és többek között annak THC nevű hatóanyagának besorolását és annak vélhető ártalmasságának vagy éppen ártalmatlanságának, ártalom csökkentő hatásának lehetőségeit. Miután a vizsgálat zöld utat kapott, hogy megfontolandó a THC-t levenni vagy átsorolni a tiltó listán, hiszen gyógyászatilag hasznos felhasználható alapanyag.

Ellenőrzött és tudatos felhasználók által használt körülmények között pedig rekreációs felhasználása társadalmilag veszélytelenebb, mint más illegális és vagy legális „drogok”.

A 41. ECDD ülés eredményét az ENSZ december 7-én, pénteken Bécsben teszi közzé. A FAAAT által szervezett Nemzetközi Kannabisz Szabályozás Konferencia (december 7-9.) megvizsgálja a WHO döntése után kialakult helyzetet.

A konferencia lesz az utolsó lehetőség, hogy a legfontosabb érdekelt felek – kutatók, betegszervezetek, hallgatók, hivatalnokok, politikai döntéshozók, magánszektorbeli vállalkozások, befektetők és mások – hozzászóljanak ehhez a nagyon fontos kérdéshez.

Az ENSZ Kábítószer Bizottsága (CND), az ENSZ egyetlen kannabisz szabályozással foglalkozó szervezete ebben az időpontban kapja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végleges besorolási ajánlásait a kannabidiolra (40. ECDD) és a kannabisz minden formájára (41. ECDD). Ezeket az ajánlásokat az ENSZ Kábítószer- és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) fogja előterjeszteni a 187 tagállamnak székhelyén, Bécsben.

Ez az összejövetel lesz a végső globális találkozó a kábítószer-politikával foglalkozó magas szintű ENSZ-ülés előtt (2019. március), ahol az új Kannabisz Szerződés ütemezését és a 2019-2029-es cselekvési tervet fogják megszavazni az országok. Ezek a döntések lehetőséget nyújtanak az országok számára innovatív szabályozások és új piaci kilátások kidolgozására.

A besorolás áttekintése mellett ez az esemény bemutatja a kannabisz és az ipari kenderpiacok és termékek olyan innovációit, amelyek a 2030-as ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (SDG), a fenntartható társadalmak globális keretrendszerének eredményei szempontjából relevánsak.

International Cannabis Policy Conference |2018 Vienna

Mindeközben az Európai Parlament (EP) vizsgálatot indított a kannabisz gyógyászati felhasználásának lehetőségeiről az Európai Unióban.

Milyen hatással is lesz hazánkra, amennyiben elfogadják a WHO határozatát és az ENSZ megszavazza azt 2019 márciusában?

Amennyiben a THC lekerül a tiltólistáról vagy kedvezőbb besorolást kap úgy már nem fog drognak számítani vagy csak csekély veszélyt jelentő szernek fog minősülni. Így akár az is előfordulhat, hogy az egész EU legalizál.
Az Európai parlament vélhetőleg minden országnak szabad kezet fog adni ennek szabályozásában mind a gyógyászati, mind a rekreációs téren. Mivel a jelenlegi EU-s szabályozások országonként eltérőek, de megnyílik egy kapu mellyel kidolgozható egy egységes szabályozás az unión belül. Viszont már vannak követendő példák így könnyebben állhat át az egész kontinens, de ne higgyük azt, hogy majd egyik napról a másikra pöfékelhetünk a Margit szigeten. Mert nem. De nagyobb lendülettel és már törvényesen elismert tényekkel kezünkben folytathatjuk a #legalizálj mozgalom működését és tevékenységét, mellyel megmutathatjuk a Magyar társadalomnak, hogy igen mi is felnőttünk már ahhoz, hogy kezelni tudjunk egy olyan növényt, amit tévesen démonizáltak holmi ”gazdasági” lobbi tevékenységek miatt a múltban.

Hazánkban sem volt történés mentes ezen időszak, mivel megrendezésre került az első Kannabisz Konferencia a CANNABICUM a MOKE közreműködésében és szervezésében, melyen külön kiemelt szerepe volt annak, hogy orvosoknak és vagy a gyógyászatban dolgozóknak bemutathassák az eddigi kutatási eredményeket, éppen folyó vizsgálatokat és a már alkalmazott kezeléseket. Emellett érdeklődők is részt vehettek az eseményen, hogy jobban, sőt újra megismerjék a cannabis-t mint gyógynövényt.

Cannabicum Magyar Orvosi Kannabisz Konferencia

És mi van a #legalizálj –al? Joggal tehetitek fel a kérdést, hogy legalizáltatok? A válasz nem. Be lett adva egy népszavazási kezdeményezés a Magyar Liberális Párt által, de szépen ellett söpörve. Tudni illik jelenleg hazánk illiberális ”démonkrácia ha-ha-ha az demokrácia, legyen bébi diktatúra tinédzser kor felé haladva” üzemel. Ahol a polgár ne akarjon csak úgy népszavazósdit játszani.
Sermer Ádám (jelenleg Budapest főpolgármester jelöltje) írása „Az ébredés esélye” mely a legalizációról, a dekriminalizációról és lényegében egy átgondolt drogstratégiáról szól, megjelent az Élet És Irodalom hasábjain.

Az ébredés esélye

Ha azt nézzük honnan indultunk és hova haladunk még az út felénél sem tartunk. Sikeresen zárhatjuk az évet, bár még egy hónap hátra van, de támogatottságunk egyre nő és egyre többen jelentkeznek nálunk aktivistának országos szinten. Amennyiben szeretnéd segíteni a legalizáció előremenetét itt jelentkezhetsz: legalizalj@gmail.com email címen vagy a @legalizalj facebook oldalon.

Pont a fű legalizálása a legégetőbb problémánk mikor vannak fontosabb dolgok is ennél?
Igen mivel a növény legalizálásával olyan problémákat oldhatunk meg vagy kezdhetjük el a megoldását, melyekre már régen lépi kellett volna és égetően fontos a magyar társadalomnak. Ha hozzá tesszük azt is, hogy mi mindent hozhatunk létre a legalizáció által, akkor egyenesen ostobaságnak tűnik tiltani.

Csakhogy párat fel is soroljunk:

ezen gazdasági ágazat kifehérítése

szabad gyógyászati kutatások

betegek kezelése

munkahelyteremtés

adóbevétel (nem stadionra)

a bűnözés visszaszorítása

új oktatási ágazatok

új tőzsdei szereplők

stb…