A tinédzserek kevésbé használják a kannabiszt a legalizálás óta az amerikai államokban!

kép forrása: https://ukcsc.co.uk
Az USA-ban a fiatalok kevésbé használják a kannabiszt, 2012-höz képest, mint amikor az első államok legalizálták azt, mutat rá egy szövetségi finanszírozású tanulmány, ismételten megdöntve azt a mítoszt, hogy a tiltás csökkenti a kannabisz fogyasztását.

A 2018-as Monitoring Future felmérés szerint az éves, havi és napi kannabisz használat alacsonyabb maradt a 8., 10. és 12. osztályos diákjai között a legalizálás előtti szintekhez képest. A tinédzserek kannabiszhoz való hozzáférhetősége továbbra is csökkent 2018-ban.

A Nemzeti Kábítószer-visszaélési Intézet megbízásából a tanulmányt a Michigani Egyetem kutatói végezték.

Mason Tvert, a marihuána-politikai projekt szóvivője elmondta: „Egyértelmű, hogy országunknak nem kell több százezer felnőtt marihuána fogyasztót letartóztatnia annak érdekében, hogy a tizenévesek ne használhassák a marihuánát.”

kép forrása: https://ukcsc.co.uk
Ez nem az első tanulmány az elmúlt évben, amely kimutatta, hogy a legalizálás nem vezet a fiatalok kannabisz fogyasztásához, beleértve azt az 55 tanulmány meta-elemzését, “amelyek szerint [orvosi marihuána törvények elfogadása] nem növelte a kannabisz használatot tizenévesek körében a legalizálást követő időszakokban, amelyeket eddig tanulmányoztak ”.

A Nemzeti Kábítószer-visszaélési Intézet szerint kevesebb az alkalmi fogyasztó vagy a ”káros” gyakori felhasználó a serdülők között. Az a meggyőződés, hogy a kockázat alacsonyabb megítélése kölcsönhatásban van a gyakoribb használattal, ezért nem tartható fenn, mivel a használat valójában állandó vagy csökken.

A 8. és 10. osztályosok esetében enyhén emelkedett a kannabisz-fogyasztás az elmúlt évhez képest, míg a kannabisz használat aránya a 12. osztályos diákok körében csökkent.

kép forrása: https://ukcsc.co.uk
Míg a legalizálás ellenlábasai azt állítják, hogy a relaxációs kannabisz törvények hatására több fiatal keresné a kannabiszt, addig a felmérés adatai megerősítik azt az érvet, hogy a felnőttek szabályozott hozzáférése hatékonyabb annak biztosítására, hogy a tinédzserek ne keressék azt, mint az általános tilalom idején.

„A kannabisz tini használatának csökkentésére irányuló legjelentősebb közpolitikai megközelítés az, hogy kihozza azt a tiltott piac kezéből, és egy olyan számláló mögé helyezi, ahol az alkalmazottak ellenőrzik a személyazonosságukat (korukat)” – mondta NORML politikai igazgató, Justin Strekal. „Ez az új jelentés és a NIDA nyilvános elismerése csak tovább erősíti a legalizációs követelésünket, hogy a fennmaradó makacs államokban is a tiltó törvények eltörlésére sor kerüljön.”

A középiskolás diákok körében a kannabiszhasználat aránya az utóbbi években viszonylag állandó maradt, de jelentősen megnőtt a nikotin vaping és a kannabisz gőzölése (vaporizálása) is. Tavaly első alkalommal a kutatók, kifejezetten megkérdezték a kannabisz vaporizálásról a diákokat , kb. A 12. osztályos diákok 5% -a vallotta be, hogy fogyasztott marihuánát az elmúlt 30 napban; 2018-ban 7,5% ugyanezt mondta.

Tanulmányok kimutatták, hogy a kannabisz és a nikotin biztonságosabb, mint a dohányzás.

A tágabb trendek azt mutatják, hogy a fiatalok a füst helyett a vaporizálást választják. A felmérés egy másik megállapítása, hogy a serdülők cigarettázási rátái tovább csökkentek – ez a tendencia az elmúlt két évtizedben folyamatban van.

forrás: ukcsc