Új remény a fájdalomban szenvedő betegek számára: A kutatók megerősítették, hogy állítólag a kannabisz akár 30-szor hatékonyabban csökkenti a fájdalmat, mint az aszpirin. Németországban a kannabisz bizonyos feltételek mellett gyógyszerként engedélyezett.

A kannabisz harmincszor hatékonyabb, mint az aszpirin: évtizedek óta ismertek a kannabisz növény pozitív tulajdonságai. Németországban 2017 óta bizonyos feltételek mellett megengedett a gyógyszerként való felhasználása, és az egészségbiztosítás bizonyos esetekben fedezi a költségeket.

Most felfedezték a növény gyógyító alkotóelemeinek titkait is: A kanadai Guelphi Egyetem kutatócsoportja most készített egy tanulmányt a kannabisz növény virágzatának összetételének elemzéséről, és megállapították, hogy  a növény fájdalomcsillapító molekulákat állít elő, amely harmincszor hatékonyabbnak bizonyult, mint a széles körben elterjedt fájdalomcsillapító az aszpirin. ,

A kannabisz gyógyszerként: segít a krónikus fájdalmak kezelésében

Az Ärzteblatt szerint Németországban körülbelül nyolc millió embert tartanak számon krónikus fájdalmakkal. Ezeknek a betegeknek körülbelül egynegyedét nem lehet elégségesen kezelni és segíteni a hagyományos gyógyszeres kezeléssel. Ide tartoznak az előrehaladott rákban, sclerosis multiplexben (MS) és AIDS-ben szenvedő betegek. Ezeknek az embereknek a lehetséges alternatívája a kannabinoidokkal és a kannabiszban lévő opioidokkal történő kezelés.

Opioidok, mint a krónikus fájdalom klasszikus kezelése: sok mellékhatás és függőségi kockázat

A krónikus fájdalomban szenvedő betegek klasszikus kezelése ópium alapú, mely  rendelkezik fájdalomcsillapító hatással, ám jelentős mellékhatásokkal és a függőség nagy kockázatával jár. Ugyanakkor problémák merülnek fel a kannabisz használata esetén is: Egy hírlevélben a gyógyszertárak figyelmeztetnek a mellékhatásokra, például a skizofrénia betegségre.*

*(ami egyén függő és az egyébként is a skizofréniára hajlamos embereknél tapasztalható mellékhatás, ami meglepő és érdekes, hogy a már skizofréniában szenvedő pácienseknél a hatás pontosan ellentétes, azaz kezeli a szkizofréniát)

Molekuláris vegyületek az új fájdalomkezelés alapjául

A kanadai kutatók biokémiai és genomikus módszereket tudtak alkalmazni két fontos molekula azonosítására: a cannflavin A és a cannflavin B atomi vegyületek, amelyek a flavonoidokhoz tartoznak, ezek képezhetik az új fájdalomkezelés alapját a korábbi mellékhatások és függőségi kockázat nélkül.

A kannabisz növény újonnan felfedezett molekulái közvetlenül a forrásnál harcolnak a gyulladással, ezért csaknem harmincszor hatékonyabbak, mint az aszpirinben levő acetil-szalicilsav (ASA).

Új fájdalomcsillapító a kannabisz növényben: További kutatások szükségesek

„Ezeknek a molekuláknak az a problémája, hogy a kannabiszban csak kis mértékben vannak jelen” – magyarázza Steven Rothstein professzor a vizsgálati csoportból. Ezért további kutatásokat kell végezni annak érdekében, hogy a fitokémiai anyagokat nagy mennyiségben előállítsák, és hogy ezeket a hagyományos fájdalomcsillapítók alternatívájaként felhasználhassák, például krémekben, pirulákban vagy tapaszokban.

A gyógynövény nagy potenciálja – a kormány átgondolását követelte meg

Sok szervezet hosszú ideje elkötelezett amellett, hogy a kannabisz növényt könnyebben hozzáférhetővé tegye az orvostudományban. A Német Kender Szövetség felszólít a németországi kereskedelmi kendergazdálkodók jogi helyzetének enyhítésére, amelyek cselekvési képességüket továbbra is korlátozza a „szövetségi kormány hátrányos viselkedése”. Kitzingenben nemrégiben zajlott a kannabisz legalizálására irányuló tiltakozó felvonulás.

Februárban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kannabisz átminősítését és az orvosi használat egyszerűsítését is támogatta. Az InFranken.de szerkesztője, Robert Wagner egy ideje azon a véleményen van, hogy a kannabisz legalizálása megállíthatatlan. Az első kannabisz-kávézó Németországban februárban nyílt meg Franconia-ban. Az InFranken.de már meglátogatta a „Cannameleon” -ot.

forrás: infranken.de