TAPE címeA múltra épített jövő. Az ipari kender feldolgozásán alapuló, határokon átnyúló gazdasági fejlesztés
MozaikszóA KENDER JÖVŐJE
CCP-LBNemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI)
Időtartam36 hónap
A TAPE teljes költségvetése5 855 340,75 €

A megvalósítandó projekt területén hiány van az építőipar, az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar feldolgozási kapacitásában. A gazdaságilag aktív népesség foglalkoztatási szintje alacsony. A régióban a népesség elöregedése tapasztalható, és a környékről nagy számban távoznak a munkaképes fiatalok.

A fő cél a negatív demográfiai folyamatok mérséklése és megfordítása. A másik cél a helyi viszonyokhoz mérten fejleszteni a gazdaságot, növelni a hozzáadott értéket és az ipari feldolgozás szintjét. A célkitűzések között szerepel a versenyképesség ismereteinek terjesztése a helyi gazdaság szereplői közt. Az elméleti ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok szintézise elősegíti a helyi gazdasági fejlesztés törekvéseinek megvalósulását. A projekt az ökológiai megközelítésre, a fenntartható gazdálkodásra és a zöld gazdaságból származó nyersanyagok feldolgozására összpontosít. A foglalkoztatási terv nélkülözhetetlen forrása egy olyan növény, mely nagy hagyományokkal rendelkezik a régióban, és hatékonyan termeszthető az ökológiai alapelveket figyelembe véve is. Ez a növény kiváló minőségű, versenyképes élelmiszer-, építőipari és kozmetikai termékek alapanyaga, amely alacsony környezeti terhelés mellett állítható elő és dolgozható fel, és képes kielégíteni a növekvő igényeket.

A cselekvési terv további alapvető forrása a versenyképes tudás és az emberi erőforrások. Fő célok: versenyképes ismeretek elsajátítása, magas értékű helyi termékek előállításának megvalósítása. A projekt kedvezményezettjei a helyi munkavállalók: képzett munkavállalók, közgazdászok, mérnökök, helyi önkormányzatok.

A munkaerő és a tőke határokon átnyúló áramlása elősegítheti a határ menti régiók fejlődését, ami lehetővé teszi ezen régiók gazdaságának szervezett és egységes újjáépítését.

A TAPE megvalósítása során a következő mérhető eredményeket lehet majd elérni:

  • Összesen 13 új munkahely jön létre.
  • 1300 m2-nyi gyártóberendezés kerül felújításra, amik segítségével 10 féle terméket állítanak majd elő és bocsájtanak forgalomba.
  • A kenderfeldolgozással kapcsolatos ismeretek megosztása során 14 workshop kerül megrendezésre a projekt ideje alatt.
  • Egy záró kiadvány is készül majd, amely összefoglalja a tudásanyag tartalmát.

A TAPE a következő tevékenységeket foglalja magában a kitűzött célok eléréséhez:

  • Határokon átnyúló munkaerő-mobilitás fejlesztése a Nagyrozvágy (HU) és Nagygéres (Veľký Horeš, SK) településeket összekötő út megépítésével.
  • Helyi termékek és szolgáltatások fejlesztése, amik lehetőséget nyújtanak a versenyképes termékek piacra dobásához és az új munkahelyek megteremtéséhez.

Ezt a kulcstevékenységet a következő projekttevékenységek támogatják:

  • A kendermag és -szár feldolgozásán alapuló termelés fejlesztés.
  • Ipari kender alapú termelés és marketing infrastruktúra fejlesztés.
  • Gyártási, foglalkoztatási és ismeretmegosztási program.

A fenti tevékenységek összehangolása és az eredmények közlése érdekében a TAPE magában foglal egy kommunikációs és koordinációs tevékenységet is, és előírja a kockázatértékelést továbbá a kockázat kezelés intézkedési tervét.

Kapcsolódó projektek:

SKHU/1802/3.1/013 – FUTURE IN HEMP – CCP (A KENDER JÖVŐJE)
SKHU/1802/3.1/008 – Hemp road (Kenderútvonal)
SKHU/1802/3.1/019 – FUTURE IN HEMP – SEED (A KENDER JÖVŐJE – MAG)
SKHU/1802/3.1/012 – FUTURE IN HEMP – KNOW HOW (A KENDER JÖVŐJE – ISMERETANYAG)
SKHU/1802/3.1/020 – FUTURE IN HEMP – PROD (A KENDER JÖVŐJE – TERMELÉS)
SKHU/1802/3.1/001 – FUTURE IN HEMP – FIBER (A KENDER JÖVŐJE – ROST)

forrás: https://kenderter.eu/hireink/a-magyarorszagi-kender-jovokepe-tape/