A cikkért és az eddigi sok fáradozásokért, együttműködésért és nem utolsó sorban támogatásért hálás köszönet a Kendertérnek!

Magyarország első, és mai napig egyetlen olyan nonprofit szervezete, aminek célkitűzése nem más, mint a kannabisz teljes körű legalizációjának elérése, a Legalizálj Egyesület.

Az egyesület alapjait 2016-ban a Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezete (LiFT – Liberális Fiatalok Társasága) rakta le a „Legalizálj!” -kampánnyal, aminek fő célkitűzése volt a kellő mennyiségű aláírás összegyűjtése egy esetleges népszavazás kezdeményezése céljából, illetve végső soron a kannabisz reformjainak megvalósítása Magyarországon.

A társaság 2019 végén vált bíróság által bejegyzett egyesületté, azóta tagokat és támogatókat toboroz és készül a következő komolyabb bevetésre. Pillanatnyilag a terveiknek keresztbe tett ugyan a járványhelyzet, de addig sem pihentek. Tervben volt egy komoly Magyarországi kannabisz tematikájú expo megszervezése is, de az időpontot egyelőre halasztani kellett. Mindeközben viszont a nemzetközi ENCOD és spanyol CONFAC szervezetek által idén május másodikán első ízben megrendezésre kerülő Global Marijuanna March (GMM20) rendezvényen is részt vettek, ahol eljuttatták célkitűzéseiket a nemzetközi hallgatóság felé is. Mondhatni a szervezet most már nem csak itthon képviseli a magyar kannabisz rajongókat, hanem nemzetközi viszonylatban is. Aki lemaradt volna az eseményről az itt tudja megtekinteni a magyar verziót: 1.rész | 2.rész | 3.rész | 4.rész

Az egyesület elnökével beszéltünk az egyesület rövid és hosszútávú terveiről, célkitűzéseiről, szemléletéről. Hogyan lenne célszerű kezelni a kannabiszt, a társadalmi dilemmákról és egyéb hasonló kérdésekről kérdeztük Sermer Ádámot, aki egyebek közt a Magyar Liberális Párt ügyvivője is.

Az egyes országok felszólalása a legalizáció mellett (magyar felszólaló Sermer Ádám 41:30)
– (KT) Milyen megfontolásból, milyen céllal indultál neki ennek az egyszerűnek nem mondható harcnak?

– (SÁ) Számtalan szempontból tarthatatlan, káros és ésszerűtlen az a rendszer, amit a Fidesz Magyarországon kiépített és fenntart, ennek nagyon sok részletére reagáltam már az elmúlt 7 évben. (mióta aktívan politizálok) Sok kérdésben kezdeményeztem olyan lépéseket, melyeknek célja egy fenntartható, élhető rendszer kialakítása lenne. Ezek közül egy – ha úgy tetszik, a sok közül – a kannabisz szakmailag megalapozott reformjainak megvalósítása is hazánkban. Ha hiszek az igazamban, ha objektíven megítélhető célokról van szó, sosem szempont számomra, hogy egy küzdelem egyszerű-e vagy sem. Azért indultam neki ennek a harcnak, mert meggyőződésem, hogy a nemzetközi tapasztalatok, és a magyar valóság is egyértelmű érveket támaszt a kannabisz teljes körű legalizációja mellett. Az elmaradás ezen a területen, és általában a szakmai alapú drogstratégai fájó hiánya ráadásul nem is egyidős a NER-rel, sajnos sokkal mélyebbre, és messzebbre nyúlnak a gyökerei. Mondhatni óriási lemaradást kellene már végre letudni ezen a területen hazánkban.

Már-már nevetségesen képmutató helyzet, hogy a modern, nemzetközi orvostudomány egyik legkiterjedtebb innovációja (a kannabisz hatóanyagainak orvosi alkalmazása) szinte hermetikusan el van zárva a magyar állampolgároktól, a magyar betegektől és lényegében az orvosaiktól is, miközben vezetők vagyunk például daganatos halálesetekben a nemzetközi statisztikák szerint. Az meg viccnek is rossz, hogy az illetékes miniszter Kásler Miklós személyében (aki ráadásul onkológus professzor!) az orvosi kannabisz kapcsán képes azt állítani, hogy hazánkban minden rendben, hiszen annak szabályozását a nemzetközi drogegyezmények (!) megfelelően megoldják. Miután a Fidesz (követve több korábbi politikai rendszert hazánkban) sokáig hazudott a kannabiszt illetően, a választói végül elhitték a hazugságokat, most pedig már túl nehéznek tartja a valódi felvilágosítást, így inkább a politikai kommunikáció szintjén próbálja tartani a témakört.

Sermer legalizálj

Ennek köszönhető az a borzasztó tény is, hogy a kormány egyetlen elavult drogstratégiát – a hatósági elrettentés eszköztárát ismeri, és továbbra is homokba dugott fejjel, nekifutásból futja a drogháború teljesen értelmetlen köreit. Eközben a kannabisz lényegében teljesen azonos szabályozás alá esik minden veszélyesebb szercsaláddal. Miközben az utcákon egyre több dizájner drog jelenik meg, a társadalom nagy része viszont még mindig azt hiszi, a herbál ugyanaz, mint a kannabisz. Továbbra is nagyon sokan reflexszerűen bújnak a kannabisz reformjainak kérdése elől a sokszor megcáfolt, ún. kapudrog-elmélet mögé… A probléma kiterjedtségét sokáig lehetne még részletezni, ez talán egy külön témaként is megállja egyszer a helyét.

Ebben a helyzetben tehát meggyőződésem, hogy ugyan sok nagyon fontos kérdés feszíti a magyar társadalom mindennapjait, a kannabisz ügye is égetően hiányolja a modern, szakmai reformokat, ráadásul közvetve, vagy közvetlenül a magyar családok legnagyobb részét érinti is.

-Végül meddig jutott a népszavazásra gyűjtött aláírások folyamata? Többször is szerepeltél különböző média felületeken, ahol a népszavazási törekvéseitek miatt méltatlankodtak. Volt értelme?

-Minden egyes lépésnek van értelme, ami a jó irányba tart. A legapróbb lépésekkel is mindig közeledünk a célhoz. A népszavazási kezdeményezéseink sajnos egytől egyig el lettek kaszálva a kormánypárti többségű Nemzeti Választási Bizottság ülésein, így végül a hivatalos aláírásgyűjtés egyetlen kérdésünkben sem indulhatott el, de nem adjuk fel, egyszer a magyar társadalom véleményt fog mondani ebben a kérdésben is. A médiaszerepléseknek pedig akkor is nagyon nagy jelentősége van, ha már-már abszurd módon ellenséges is a közeg, ahova hívnak. Nagy jelentősége volt, hogy néhány alkalommal például a köztévé és a közrádió csatornáin is volt lehetőségem érvelni a kannabisz reformjai mellett. Az számomra részletkérdés, hogy azzal a céllal hívnak-e be, hogy majd megpróbálják megtámadni, kifigurázni, nevetségessé tenni a törekvéseimet nagy nyilvánosság előtt, ha ezzel viszont kapok egy esélyt, hogy élőben (vágatlanul) elmondhatom a közmédia nézőinek, hogy például a gyermekeik is sokkal nagyobb biztonságban lennének egy szabályozott legális kannabisz-piac vásárlói között, mint a jelenlegi szabályozatlan, lényegében alvilági, sok esetben más kábítószerekkel is összefonódó piacon.

Íme pár a legfőbb média jelenlét közül:

További videókat az egyesület YouTube csatornáján lehet megtekinteni: Legalizálj Egyesület YouTube

-Miért alakultatok át egyesületi szervezeti formává? Van ennek valamiféle előnye az ügyetek szempontjából?

-A Legalizálj! – kampány az elmúlt 4 év alatt a sok média-megjelenésen, mini-kampányon, aláírásgyűjtésen és rendezvényeken túl, elérte azt is, hogy az ügy mögött kialakult egy országos kiterjedtségű mozgalom aktív, lelkes polgárokból. Korábban sokszor találkoztunk azzal a teljesen jogos aggállyal, hogy egy politikai párt korlátot szabhat az ügy képviseletének. Sokat dolgoztunk azon, hogy más pártokat is bevonjunk ebbe a munkába, de ez sajnos egyelőre nem valósult meg. A másik kitűzött célunk az volt, hogy terjesszük ki az ügy képviseletét a civil térben is. Az egyesületünk bírósági bejegyzése lehetővé tette, hogy most már azok az érdeklődők is beléphessenek közénk, és aktívan segíthessék a munkát, akik egyébként bármely párttól, vagy akár kifejezetten a Magyar Liberális Párttól tartottak korábban. Az egyesületi forma ráadásul lehetőséget ad anyagi támogatások egyszerű befogadására és a célok elérésére való felhasználására is, ami a párttörvények mellett sokkal körülményesebb folyamatot jelentett egy párt által kezdeményezett kampány mögött. Nagyon fontos lépés volt tehát az egyesületi forma létrejövetele, talán azt is mondhatnám, az eddigi egyik legfontosabb.

-Mi változott a célkitűzéseitekből amióta egyesületté váltatok?

-Lényegében semmi. A végcél (kannabisz hazai reformjai) nem változott. Ha valami változott, az maximum annyi, hogy egyesületként a végcél felé vezető úton, most jobban kirajzolódik néhány korábban elérhetetlennek tűnő lépcsőfok.

-Mi várható a közeljövőre nézve? Látjuk, hogy most a járvány kicsit keresztbe tett jóformán minden civil próbálkozásnak, és inkább az online térben tevékenykedik, aki ahogy tud, ti mit forraltok a háttérben?

-Sok tervünk van, és nagyon várjuk már, hogy újra lehessen közösségi terekben, találkozókban, utcai jelenlétben gondolkodni. Egyelőre zajlik a háttérben a sokváltozós tervezgetés, az internetes felületeinken keresztül továbbra is próbálunk minél több emberhez eljuttatni fontos információkat a témakörben. Nem szeretnék konkrétumokat kiemelni a terveinkből, nem tudhatom, mikor mire lesz majd lehetőségünk, de az biztos, hogy nem állunk meg. A járvány alatt is nagy számban jelentkeztek hozzánk belépni kívánó tagok, érdeklődtek potenciális támogatók, és esetleges együttműködő partnerek, szóval jelenleg is épül, erősödik ez a kis újszülött civilszervezet, és készülünk arra, hogy a korábbinál még nagyobb erőbedobással, lefedettséggel folytassuk majd a küzdelmet. Miután a szabályozás minden szakmai alapú reformot nélkülözve érdemben nem változott mostanság, sőt talán egy kicsit még tovább romlott, nem is lehet kérdés, hogy amint lehet folytatni kell a küzdelmet. Most már Legalizálj Egyesületként.

-Mivel te továbbra is a Liberális párt aktív tagja vagy, a párt milyen formán kötődik az egyesülethez? A párt továbbra is küzd a legalizációért külön, vagy segítve benneteket, vagy esetleg teljes mértékben letettek erről a kezdeményezésről?

-A személyemen keresztül nyilván elég szoros a kötődés, de – a viccet félretéve – ez az ügy sem személyi, hanem tartalmi kérdés a pártunkban. A Magyar Liberális Párt sok egyéb közpolitikai elképzelés között ezután is kiáll a kannabisz reformjai mellett. A liberális elvekből, a szabadság értelmezéséből számunkra (Liberálisok) logikailag következik a kannabisz illegalitásának elutasítása. Minden – egy politikai párttól elvárható – eszközzel támogatni fogja továbbra is ezt a fontos törekvést. A párt azt is kiemelt feladatának tekinti, hogy az úgynevezett pártpolitikai diskurzus részévé tegye a témakört, és annak megvitatásába és végső soron a legalizációs célkitűzések támogatásába megpróbáljon bevonni más pártokat is.

-Mik a hosszútávú terveitek? Mik a mérföldkövek? Van valamiféle időben megfogható ’menetrend’ szerű programja az egyesületnek?

-Időben megfogható menetrend nincs, hiszen, csak küzdeni tudunk az ügyért és mindent megtenni a reformok felgyorsításáért, de nincs a kezünkben olyan eszköz, amin keresztül ígérhetnénk bármit is, főleg nem határidőket. Hosszú távú terv nyilvánvalóan a kannabisz teljes körű hazai legalizációja. Mérföldkőnek tudnánk tekinteni, ha végre legalább a legnagyobb elmaradást letudva elgördítenénk minden akadályt a kannabisz orvosi felhasználása elől, illetve esetleg azt, ha valamikor legalább a fogyasztás és a csekély mennyiségű birtoklás legalább egy dekriminalizációs lépéssel kikerülne a büntetőjogi kategóriák közül.

-Most beszéljünk kicsit az ellenvéleményekről. Ott a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület, akik jelenleg úgy fest a Zacher féle nézőpontot képviselik, nevezetesen nem szeretnének rekreációs szinten legalizálni, hanem maximum dekriminalizálni. Erről mi a véleményed? A kapudrog elmélet már réges rég megdőlt, de az ellenzők közül sokan jelenleg Zacher szavaival élve nem szeretnének további legális drogokat az 1M alkoholista országában. Szerinted érett a magyar társadalom a teljeskörű legalizációra?

-Nagyra tartom a MOKE tevékenységét, nem tartom problémának, hogy bizonyos kérdésekben más az álláspontunk. Elfogadom, hogy ők kizárólag a kannabisz orvosi felhasználásában érintett személyek ügyét tartják szem előtt, és ennek oltárán esetleges kockázatot látnak a kérdés teljes kinyitásában. Azt mindenképpen fontos kiemelni, hogy a dekriminalizációs törekvések közös nevezőt képeznek a két szervezet között. Hogy van néhány kérdés, amiben eltérő az álláspont, vagy a priorizálás, az már részletkérdés. A közös munka során mindenkivel arra kell koncentrálni, amiben egyet tudunk érteni!

Az érettség kérdését pedig megfordítanám: szerintem egyetlen társadalom sem lehet érett a kannabisz illegalitásban tartására. Hogy ezt megértsük, gondoljunk csak a nagy amerikai alkoholtilalomra. Az illegalitás eredményei: sok ismeretlen – veszélyes szer megjelenése a piacon, alvilág pénzének felduzzasztása, óriási adóbevétel- kiesés. És akkor ezt a logikát követve kérdezem: Melyik ország ne lenne érett a veszélyes, ellenőrizetlen szereket lecserélni biztonságos bevizsgált termékekre? Melyik ország ne lenne érett az alvilág zsebének ürítésére? Melyik ország ne lenne érett óriási újonnan megjelenő adóbevételekre? Meggyőződésem, hogy Magyarország és a magyar társadalom is elég érett a kannabisz legalizációjára.

-Mi a véleményed azzal kapcsolatosan, hogy bűnözőként vannak kezelve a kannabisz fogyasztói, termesztői. Helyén van ez így? Jó, ha az mögé bujdosunk, hogy nem vagyunk érettek és ezzel le van tudva, vagy inkább szégyenkeznünk kellene, mert ennyire elmaradottak vagyunk? Attól, hogy tovább tiltjuk vajon érettebb lesz majd a társadalom valamikor?

-Szánalmas, rossz vicc.

-Mi a véleményed arról, hogy a világ számos pontján legalizálják a kannabiszt és túlnyomóan pozitívak a visszajelzések azóta is. Vajon miért nem követi a magyar kormány a példáját ezeknek a fejlettebb társadalmaknak?

-Korábbi kérdésben már kifejtettem, Orbán Viktor kormánya pusztán politikai kommunikációs kérdésként kezeli ezt az ügyet is sok más mellett. A szakmai érveknek, a nemzetközi tapasztalatoknak számukra nincs súlya. Ha majd a saját szavazóik között is elkezdik mérni, hogy kezdenek felvilágosulni, kezdenek tisztába kerülni a tényekkel, akkor nem fognak tudni tovább ellenkezni ők sem. (Szerintem ennél sokkal hamarabb fogunk kormányzó pártot váltani.) Másik verzió, hogy a kritikus tömeg a netadóhoz hasonló spontán felzúdulással bírja jobb belátásra Orbán Viktort és állampártját. Miután a netadón kívül szinte semmilyen intézkedés nem tudott kritikus méretű tömeget utcára vinni, így erre a forgatókönyvre sem látok egyelőre sok esélyt. Marad a következetes, kemény favágó küzdelem, ha nem akarunk beletörődni a jelenlegi állapotokba. Erről szól a Legalizálj Egyesület is.

-Gondolod, hogy Magyarország gazdaságilag is profitálhatna a kannabisz legalizálásából azon kívül, hogy a társadalom egy liberálisabb környezetben élhetné mindennapjait?

– Nem is kérdés. A kannabisz teljes körű legalizációja akár önmagában képes lenne fellendíteni a magyar gazdaságot. Óriási szerepe lehetne munkahelyteremtés szempontjából, képes lenne újra fellendíteni a magyar mezőgazdaság jelenleg haldokló területeinek egy részét, ismerve a magyar termőföldek minőségét, valószínűleg a hazai piacon felül még a globális piacokon is versenyképes lehetne ez az iparág, és közvetlenül is elképesztő mennyiségű bevételt generálhatna a költségvetés számára. Persze ez mind nem számítana, ha egyébként veszélyes lenne a legális kannabisz a társadalom számára, csakhogy nem lenne az. Így viszont minden egyes nap óriási pazarlás, amit illegalitásban tölt a magyar kannabisz.

-Te, mint a politikában is jártas ember, mit gondolsz arról, hogy ha az Európai Parlament végül idén decemberben jóváhagyja a kannabisz és származékai átsorolását, az mennyire gyorsíthatja majd be az itthoni fejleményeket? Figyelembe veszi majd egyáltalán a jelenlegi kormány ezeket? Muszáj figyelembe venniük?

-Orbán Viktor kormányáról bármit és bárminek az ellenkezőjét sem zárhatunk ki. A nemzetközi nyomás jelenleg is óriási, ráadásul érveik sincsenek a kitartó elzárkózásra. Nyilván, ha újabb szintekre lép a nemzetközi nyomás, akkor lehet, hogy egy adott ponton majd változtatnak valamit. Ebben az esetben is kérdéses számomra, hogy mennyire kiforgatva az elvárásokat, esetlegesen annak valami kiskapujába belefészkelve, vagy hogyan okoskodva módosítanának bármit is, de végső soron előfordulhat ilyen forgatókönyv is. Bár ismerve az Orbán-kormány külpolitikai ténykedését a nemzetközi nyomás bizonyos szint után inkább azt fogja felvetni, hogy nem kellene-e kilépnünk különböző nemzetközi közösségekből, és véletlenül sem azt, hogy talán eddig bizonyos kérdésekben rosszul gondolkodtunk.

-Mi a véleményed arról, hogy mint ahogy az a GMM20 videón is látszik, míg más országokban ténylegesen tömegek mozdulnak meg egy ilyen alkalom adtán, addig itthon jobb esetben is csak pár százan vonulgatnak az utcákon, ami inkább nevetséges, mint komolyan vehető? A magyar társadalom kannabisz szubkultúrájának hiánya (kevés a kannabisz fogyasztó, vagy azok tényleg csak kábítószerként tekintenek rá), vagy esetleg azzal van gond, hogy egyéb országokban képesek összefogni az ipari kendert, az orvosi kendert és a rekreációs kendert képviselő társaságok? Míg itthon a három tábor is képes még egymás ellen is harca szállni, mondván ne keverd a kenderemet a mariskával? Mondhatnánk, hogy a spanyol, vagy francia felvonulók tömegével jószerivel háborút lehetne indítani, de arra a válasz az lenne, hogy hisz az jóval nagyobb ország, de itt vannak az osztrákok, akik kb 1 millióval vannak kevesebben mégis a felvonulásuk összehasonlíthatatlan a magyarországi szerencsétlenkedéssel.

-Ennek a problémának bármilyen furcsa, semmi köze a kannabiszhoz. A probléma sokkal inkább az, hogy hazánkban nagyon alacsony a szintje a társadalmi szolidaritásnak. Jellemzően az ápolókért az ápolók, a nők egyenjogúságáért a nők, a romákért a romák küzdenek. És másoktól rendszerint elhangzik távolmaradás érveként, hogy „Ha magukért sem küzdenek, én miért küzdjek értük?”. Nyilván egy valódi jóléti társadalomban, ahol a polgárok számára a létbiztonság teljesen alap, ott könnyebb elvárni az emberektől a szolidaritást mások irányába. Egyfelől tehát mondhatnánk azt, hogy mindenkinek megvan a maga problémája, és nincs is ideje és ereje még mások problémáit is a nyakába venni. Másfelől én viszont azt gondolom, egy társadalom csak akkor tud jól működni, ha bárki szenved el jogsérelmet, azt mindenki más is sajátjának tekinti. Ezen nagyon sokat kell még dolgozni. Viszont ez lehet a kulcsa egy öntudatára ébredő társadalomnak, ahol a kannabisznál sokkal jelentéktelenebb és kevesebb embert érintő ügy miatt is tüntetők milliói lephetik el az utcákat bármikor pár óra alatt.

-Végül a legfontosabb kérdés, ha a dolgok így haladnak tovább, akkor szerinted mire lenne szükség, hogy a kannabisz legalizáció ne csak leányálom legyen Magyarországon, hanem ténylegesen meg is valósulhasson? Mikorra várható előre lépés ebben a magyarországi környezetben, illetve milyen környezetbéli változtatásokra lenne szükség, hogy legyen változás (politikai, társadalmi)?

-Mint sehol máshol, úgy itt sincsenek csodafegyverek. Kár lenne megpróbálni jósolgatni. Folytatni kell a következetes, kitartó küzdelmet akkor is, amikor nagyon kilátástalannak tűnik, és akkor végül minden reform meg fog valósulni hazánkban is. Beszélgessünk sokat emberekkel, higgadtan, objektíven érveljünk mindig minden helyzetben, és akkor szépen lassan, napról napra haladunk a cél felé. Nyilvánvalóan ezt a folyamatot a korábban említett nemzetközi körülmények is gyorsíthatják, de végeredményben minden rajtunk – egyéneken – múlik. Nem fog az ölünkbe hullani a végcél, addig még sokat kell dolgoznunk. Az tény, hogy a nemzetközi színtérnél is jobban felgyorsítaná ezt a folyamatot, ha a következő országgyűlési választáson Orbán Viktor állampártja helyett, egy a szabad világ felé nyitó kormányt választanánk végre magunknak.

GMM20 logok

A legalizálj egyesületet ezen az oldalon támogathatod és ezen pedig tagjává is válhatsz.

Megtisztelő volt a részvétel lehetősége, és ezúton is köszönjük ENCOD és CONFAC!

További köszönet G-Ras, Milan D, hogy utolsó pillanatban kellő rugalmasságot és hajlandóságot mutattak az eseményen való együttműködés iránt! Továbbá természetesen köszönet az össze szervezetnek, nemzetnek akik nélkül ez az egész nem jöhetett volna létre, és akik nap mint nap keményen küzdenek azért, hogy a kannabisz visszanyerje méltó helyét az emberek életében!

forrás: https://kenderter.eu/hireink/szanalmas-rossz-vicc-ahogy-az-allam-bunozoket-kreal-interju-sermer-adammal-a-legalizalj-egyesulet-elnokevel/