Mint ismert, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, amiért az EU egységes álláspontjával szembefordulva a magyar jogalkotó továbbra is akadályozza a kannabisz gyógyászati alkalmazhatóságát. A közelmúltban létrehozott kormánypárti, közpénzből finanszírozott Drogkutató Intézet magyarázni próbálja a kormány védhetetlen bizonyítványát, és eközben megkísérelte egyesületünket rossz színben feltüntetni saját felületein keresztül.

A Legalizálj Egyesület sajnálattal vette tudomásul, hogy a szükséges kábítószerek hazai helyzetét feltérképező kutatások helyett, ez az intézet is csupán a hazug kormányzati politikai kommunikáció sulykolásával van elfoglalva. Elnevezéséből fakadóan korábban bíztunk abban, hogy végre a hazai drogstratégiai döntéseket segítő, komoly műhelymunka veheti kezdetét, és a szakmai megközelítés végre hazánkban is felülírja a rég megbukott nixoni drogháborús tévhiteket. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy annak ellenére, hogy minden magyar adófizető pénzéből gazdálkodnak, a Drogkutató Intézet számára sem a nemzetközi orvostudomány tapasztalatai, sem a magyar betegek érdekei nem számítanak, helyettük kizárólag a kormány politikai szándékai az irányadóak.

A közelmúltban az egyesületünk által indított (szabad.ahang.hu-n megjelent) internetes petíció aláíróinak száma meghaladhatta a korábban elképzelhetetlennek tűnő tízezres határt. Miután pontosan tudjuk, hogy a magyar társadalom pártpreferenciától függetlenül, egyértelmű többségben támogatná a kannabisz gyógyászati alkalmazását hazánkban, így meggyőződésünk szerint csak idő kérdése, hogy törvénymódosítások eredményeként legálisan alkalmazhatóvá váljon a kannabisz összes hatóanyaga a hazai gyógyászatban is.

Fájdalommal vegyes hálát is érzünk az egyesületünket ért szakmaiatlan és alaptalan támadás miatt. Hálásak vagyunk a Drogkutató Intézetnek, amiért valamiféle nyilvános vita lehetőségét is felvetette támadásában, hiszen eddig a kormánypárti álláspontot senki sem volt hajlandó nyilvánosan ütköztetni egyesületünk álláspontjával. A vita tárgyát javasoljuk meghatározni abban, hogy miért nem helyes megvonni a magyar betegektől a külföldön egyre több helyen eredményesen alkalmazott kannabiszt. Arról vitatkozni ugyanis nincs értelme, hogy a kannabisz használatának vannak e problémás részei, miután mindkét fél jól tudja, hogy a kannabisz sem teljesen veszélytelen. (Az sem véletlen, hogy számtalan, jelenleg forgalomban lévő, vény nélkül kapható gyógyszer mellékhatásaihoz is külön tájékoztató kiadása szükséges.)

Ezúton is jelezzük, hogy egyesületünk elnöke – Sermer Ádám – a járványügyi korlátozások figyelembevétele mellett – bármikor szívesen részt vesz a Drogkutató Intézet vezetőjével egy nyilvános (legalább online felületen, élőben követhető) vitán. A vita helyszínére, technikai lebonyolítására, és időpontjára vonatkozó javaslatokat kíváncsian várjuk a Drogkutató Intézettől.

Ha te is támogatod, hogy a magyar betegeknek is legyen joguk orvosi kannabiszt használni, akkor kérünk csatlakozz te is a petíciót aláírók közé: https://szabad.ahang.hu/petitions/a-magyar-betegeknek-is-legyen-joga-az-orvosi-kannabiszhoz