‼️ FRISS KUTATÁS ‼️
A támogatásokból és tagdíjakból befolyt összegeknek köszönhetően lehetőségünk nyílt egy reprezentatív kutatáson keresztül utánajárni a kannabisz gyógyászati felhasználásának jelenlegi, hazai társadalmi támogatottságának.
 
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet által végzett felmérésből kiderül, hogy lényegében pártszimpátiától függetlenül, a magyar társadalom elsöprő többsége – majdnem kétharmada (63%) – már ma támogatná a kannabisz gyógyászati felhasználását. A kutatásból az is kiderül, hogy bár a gyógyászati alkalmazás nagyon sok idős beteg embert érintene, sajnos korosztályt tekintve még mindig a 60 év felettiek támogatják a legkisebb arányban (58%). Továbbá érdekes tapasztalata a felmérésnek az is, hogy a közpénzből korlátlanul finanszírozott elutasító, és félrevezető kormányzati kommunikáció ellenére a kormánypárti szavazók 63%-a is támogatná a kannabisz gyógyászati alkalmazását…
 
Látszik tehát a fény az alagút végén, de nagyon sok munka vár még ránk. Hiába látja egyre tisztábban ezt a kérdést a magyar társadalom, a törvények szerint a kannabisszal gyógyulni vágyók még mindig bűnözőknek minősülnek.
Küzdenünk kell tovább!
 
Ha te is kiállnál a kannabisz gyógyászati alkalmazhatóságért, de eddig nem tetted meg, feltétlenül írd alá az általunk indított petíciót:
 
Ha te is küzdenél velünk együtt a kannabiszt érintő reformokért, jelentkezz a weboldalunkon keresztül itt: https://legalizalj.hu/csatlakozz-hozzank/
 

A magyarok közel kétharmada támogatja a kannabisz orvosi felhasználását!

A reprezentatív közvélemény-kutatást 2021. április 11-17. között, 1000 fő megkérdezésével, a Legalizálj Egyesület megbízásából a Závech Research készítette. A megkérdezettek életkora, nemi hovatartozása, iskolázottsága és településtípus szerinti megoszlása az ország felnőt népességét képzi le. A teljes minta vonatkozásában a hibahatár +-3,2 %.

A kutatás eredményéből jól látszik, hogy a kormány kannabisz ellenes kommunikációja ellenére a magyar társadalom döntő többsége, közel 2/3-a (63%-a) támogatja annak orvosi felhasználását. Az emberek kicsit több mint 1/5-e (22%-a) ellenzi azt, 15%-a pedig nem tudott vagy nem akart álláspontot foglalni a kérdésben.

A nemek között nincsen releváns eltérés a válaszok tekintetében. A korcsoportok szerinti megoszlásnál viszont jól látszik, hogy az idősebb korosztályokban jóval kevésebben támogatják a növény orvosi felhasználást, 60 év felett pedig annak a kifejezett elutasítottsága is megnő valamelyest.

Az iskolázottsággal nem nő egyértelműen a támogatottság. Mint látszik, a felső, vagy a középfokú végzettséggel rendelkezők ugyan jobban támogatják a kannanbisz orvosi felhasználását az alapfokú végzetségűeknél, de a felsőfokon végzettek körében a kifejezetten elutasító álláspont is megnő.

A települések szerinti megoszlás érdekesen alakult. Habár a vidéki nagyobb városokban többen támogatják az orvosi felhasználást, mint a kisebb településeken, meglepő módon Budapesten jelentősen kisebb a támogatottsága és nagyobb az elutasítottsága az országos átlagnál.
Habár számottevő eltérés van a kormánypárti szavazók és az ellenzéki szavazók között az orvosi felhasználás támogatottságát tekintve, így is kimondható, hogy a kormánypárti szavazóknak is a teljes népességhez hasonlóan 63%-a támogatja azt, miközben az elutasító álláspont csak minimálisan magasabb. Jelentősen csak a pártnélküliek támogatják kevésbé a növény orvosi alkalmazását, de itt jelentős 25%-os azoknak az aránya, akik nem tudnak vagy nem akarnak véleményt formálni a kérdésben.

A tanulmány innen tölthető le: https://legalizalj.hu/wp-content/uploads/2021/05/20121aprilis_kannabisz_ZRI.pdf