Európa a következő öt évben, jogilag legális kannabisz világ piacává válik. A legutóbbi Davosban közzétett jelentés azt jósolja, hogy az európai törvényes kannabisz piac értéke 2023-ra 123 000 millió euró lesz.

A kannabiszról szóló európai jelentés szerint „Az európai kannabiszipar az elmúlt tizenkét hónapban jelentősen többet ért el, mint az elmúlt hat évben. Hat új ország legalizálta a marihuánát orvosi célokra, és több mint 500 millió eurót fektettek be az európai orvosi marihuána-iparba. Ez a negyedik kiadása a Prohibition Partners kutatócsoportjának, amely az európai kannabiszipar jogalkotási fejleményeire és főbb trendjeire specializálódott.

Az európai legális marihuána piac nagy ütemben növekszik. A fő változás a kannabisz gyógyászati ​​célú ellátására összpontosít. Az európai betegek, a politikai döntéshozók, a befektetők, a vállalkozók, a tudósok és az orvosi kutatók részesülhetnek a folyamatban lévő változásokból.

A három legnagyobb európai orvosi piac ma Olaszország, Hollandia és Németország, összesen 130 000 beteget kezelnek kannabisznal. A jelentés szerint 2019-ben ez a szám 225 ezerre nő, és 2028-ra az európai piac 58 000 millió eurót fog generálni. A marihuána rekreációs célú legalizálása után várhatóan ez a szám legalább kétszer ekkora lesz. Eddig Luxemburg ígéretet tett arra, hogy az első európai állam lesz, a marihuána rekreációs célú legalizálásának bevezetésében még 2023 előtt.

2019-ben jelentős növekedés várható a német és az olasz piacokon, amelyek jelenleg a holland piac mögött vannak. A jelentés előrejelzése szerint 2020-ig mindkét ország felülmúlja azt. Németország, Olaszország és Hollandia pályázatokat dolgoz ki a termesztési engedélyek megszerzésére, megpróbálva építeni egy olyan nemzeti iparágat, amely megfelel a helyi keresletnek, nem pedig Kanadára támaszkodik.

Dél-európai országok, mint például Macedónia, nemzeti gazdálkodási programok kidolgozását kezdeményezik, hogy olcsó termékeket kínáljanak az EU-n belüli kereskedelmi hálózatokon keresztül. Éghajlata ideális a kannabisz szabadban történő termesztéséhez. Összesen 14 európai ország van, ahol a kannabisz valamilyen formában törvényes, ez az Európai Unió 28 országának a fele.



Az európai jogszabályok összehangolása

Az európai kontinensen közel 50 ország rendelkezik saját törvényeivel. A jelentés megerősíti, hogy az európai legalizálás felé több kihívás is lehet. A rendelet módosításában részt vevő országok és vállalatok hatóságainak konszenzusra/megegyezésre kell jutniuk a határokon átnyúló ellátási láncokra, a termékek szabványosítására és a kereskedelmi megállapodásokra vonatkozó jogi rendelkezésekre.

A Cannabis Europe olyan rendezvényeket szervez, amelyek az európai jogi marihuána-iparban számos érdekeltet vonzanak. Tavaly Londonban tartották első rendezvényüket. Február elején a konferencia Párizsban zajlott, és a jelentés néhány szót tartalmaz Franciaországról: „Franciaország a kannabisz politikának a nyugat-európai jelképe. „A francia kormány konzervatív pozíciót tartott fenn az orvosi és szabadidős marihuánában, bár Franciaország az egyik olyan ország, ahol a kannabisz használat a legmagasabb.”

Franciaország nem az egyetlen ország, amely potenciálisan megváltoztatja politikáját. Úgy tűnik, hogy a kormány és a közvélemény egyre inkább kannabisz baráttá válik. Ez nagyrészt a legalizálás iránti növekvő társadalmi támogatásnak köszönhető. És amikor a kereskedelmi és társadalmi előnyök láthatóvá válnak. Az olyan tényezők, mint az új foglalkoztatási lehetőségek. További adóbevételek. És a bűnözés csökkentése, valamint a nagyobb klinikai vizsgálatok elvégzésének képessége. Ezek a jogilag legális kannabisz piac létrehozásának mozgatórugója lenne.



A gyógyító kannabisz nagy növekedése

Az Egyesült Államokban és Kanadában a teljes beruházás 2018-ban megnégyszereződött az előző évhez képest. Az európaiak nem várnak hasonló szabadidős piacot a közeljövőben, kivéve Luxemburgot. De ha várható az orvosi marihuána-ipar jelentős növekedése. A megbízható és megismételhető kutatás azonban döntő fontosságú lesz a kormányok meggyőzésében a reformok bevezetésében. Sokan arra hivatkoznak, hogy nincs elég tanulmány a marihuána orvosi tulajdonságairól és ártalmasságáról. A PubMed portálon azonban közel 30 000 tanulmányt találtunk. Több kutatást végeztek a marihuánával kapcsolatban, mint bármely más anyaggal. Ezért ezek az állítások hiányosak tudás és a hajlandóság szempontjából.

Az európaiak elvárják, hogy szabályozzák és szabványosítsák a gyógyhatású kannabisz termékek szabályozását. A WHO és az Európai Unió (EU) által a kannabiszra vonatkozó következő felülvizsgálat a jogi státusz megadásához vezethet.


A kannabisz javítja az európai gazdaságot

Az orvosi kannabisz szabályozott piaca számos gazdasági lehetőséget kínálhat az európai országoknak. Ez az ágazat növelné a 2008-as recesszióban leginkább szenvedett országokat, mint például Spanyolország, Portugália, Olaszország és Lengyelország.

Ez fontos lehet az olyan országok gyengült mezőgazdasági ágazatában is, mint Görögország és Macedónia. A kannabisz orvosi célú legalizálására irányuló széles körű alkalmazások, magas fogyasztási ráta mellett 2028-ig akár 123 000 millió eurós potenciális piacra utalnak.


Szabályozási problémák

Jelenleg csak Luxemburg rendelkezik konkrét tervekkel a teljesen szabályozott kannabisz piacra. Ez egy kis ország, de kiváló helyen fekszik, Belgium, Hollandia, Németország és Franciaország közelében. Luxemburg célja a marihuána szabadidős felhasználásának 2023. előtt történő legalizálása. És szárnyakat kell adnia a szomszédos országoknak is.

Ami a kannabisz orvosi problémáit illeti, a régió fő problémája az orvosok oktatása a kannabisz orvosi felhasználásával. Míg Németországban és Olaszországban növekszik az orvosi kannabisz iránti kereslet. Bár nem léteznek hivatalos egészségügyi programok az egészségügyi szakemberek számára. A kannabiszról szóló európai jelentés legfontosabb észrevételei közé tartozik az egészségügyi kollégához való gyors és hiteles oktatás szükségessége.


Páneurópai marihuána-politika

A kannabiszról szóló vita már 2018 nyarán érkezett az Európai Unióba, amikor az Európai Parlament Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága felkérte az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre egy páneurópai kannabisz politikát. Az Európai Bizottság részéről az ilyen jellegű mozgalom jelzést jelentene a tagállamoknak. Néhányan vonakodtak a kábítószerekről szóló egységes egyezményhez fűződő kötelezettségekre hivatkozva. Ezek a kannabisz-jogszabályok közelmúltbeli globális változásainak fényében komolyan elavultak

Forrás: www.lamarihuana.com