Tisztelt Miniszter úr!

Tisztelt Kásler Miklós úr!

Bizonyára ön is értesült az Európai Parlament 2019.02.13-án elfogadott állásfoglalásáról.  Az Európai Unió tagállamai számára megfogalmazott – orvostudományi szempontból történelmi – nyilatkozat a kannabisz orvosi felhasználását hivatott ösztönözni az Unió teljes területén.

Onkológusként nyilván régóta várja már ön is, ahogy a betegei, és hozzátartozóik is, hogy a kannabisz orvosi felhasználása elől minden akadály elgördülhessen végre Magyarországon. A néhány napja nyilvánosságra hozott EP-állásfoglalás éppen arról szól, amire a betegeknek, és hozzátartozóiknak, valamint a hivatástudattal rendelkező orvosoknak a legnagyobb szüksége volt: hogy az EU egész területén, a kannabisz orvosi felhasználásának történelmi reformja a modern kutatási eredmények figyelembevételével, és egységesen valósuljon meg. Sajnos ma még a magyarországi szabályozás, a törvényi keretek számtalan ponton ellehetetlenítik az érdemi lépéseket. Éppen ezért biztos vagyok abban, hogy a közeljövőben nagy munka vár önre és a minisztériumára is. A várható folyamatok különböző szakaszairól, remélt eredményeiről, valamint a tervezett ütemezést illetően is fontosnak tartom, hogy minden magyar állampolgár, így az érintett betegek, és hozzátartozóik is értesülhessenek.

Annak érdekében, hogy a biztató tervekről mielőbb értesülhessen minden érintett, kérem, válaszoljon az alábbi kérdéseimre:

  1. Milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy Magyarországon is ösztönözzék a kannabisz orvosi felhasználását?
  2. Milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy a magyar kormány a szükséges törvényalkotói feladatokat elvégezve elhárítson minden jogszabályi akadályt a kannabisz orvosi felhasználása elől?
  3. Milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Magyarországon praktizáló orvosok szakmai belátásuk szerint kannabisz alapú gyógyszereket írhassanak fel pácienseiknek?
  4. Milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Magyarországon praktizáló orvosok szakmai ismeretei hatékonyan fejlődhessenek a kannabisz orvosi felhasználását illetően?
  5. Milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy a magyar egészségbiztosítási rendszer támogathassa a kannabisz orvosi alkalmazását?
  6. Milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy Magyarországon is megfelelő finanszírozással és szabályozással lehessen ösztönözni a vonatkozó tudományos kutatásokat?
  7. Milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy az Európai Unió többi tagállamával egységes szabályozás léphessen életbe Magyarország területén is a kannabisz orvosi felhasználását illetően?
  8. Ön szerint legkorábban mikor érhető el, hogy Magyarországon is elháruljon minden akadály a kannabisz széleskörű orvosi felhasználása elől?
  9. Ön szerint legkorábban mikor érhető el, hogy Magyarországon az egészségbiztosítási rendszer támogatása a kannabisz tartalmú gyógyszerekre, és gyógyhatású készítményekre is kiterjedjen?
  10. Ön szerint legkorábban mikor érhető el, hogy Magyarországon az orvosok képzése kiterjedjen a kannabisz orvosi felhasználásának minden ismert területére?

Kérdéseimre tisztelettel várom mielőbbi válaszait. Amennyiben a feltett kérdéseken túl bármilyen egyéb információt fontosnak tartana a kannabisz orvosi felhasználásával kapcsolatban tisztázni, úgy minden további tájékoztatást is várok tisztelettel.

Őszintén remélem, hogy az Alaptörvényben is rögzített egészséghez való jog már nem sokáig fog csorbulni Magyarországon.

Tisztelettel,

Sermer Ádám

főpolgármester-jelölt, Liberálisok