2020. március 4-én, szerdán az ENSZ Kábítószer Bizottsága (UN-CND) elfogadta a szavazás elhalasztásáról szóló határozatot, ahogy erről a  CND Monitor is beszámolt. A határozatot áprilisban teszik közzé. A határozat szövege a következő: „A CND visszavonja a szavazási mandátumát a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési egyezményekben leírt besorolási javaslatokat illetően, és úgy határoz, hogy a jelenlegi hatvanharmadik ülésen folytatja a kannabiszt és a kannabiszhoz kapcsolódó anyagokat érintő WHO által tett javaslatok megfontolását, szem előtt tartva azok összetettségét, a javaslatok alkalmazása és következménye, valamint ezek melletti érvelés tisztázása érdekében, továbbá úgy határoz, hogy a nemzetközi ütemezési rendszer integritásának megőrzése érdekében a 2020 decemberében megismételt hatvanharmadik ülésen szavaz. ”Több ország is örült a szavazás ismételt elhalasztásának.

A Kábítószer Bizottság (CND) késleltetése számos következménnyel bír azzal kapcsolatosan, hogy a kannabisz miként szerepel a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési egyezményekben. Ez egy olyan döntés lehetne, amely jelentős következményekkel járna a szabályozott ipart illetően.

Ez már a második alkalom, hogy az ügynökség elhalasztja a szavazást.

Az ENSZ kábítószerügyi fő törvényhozóhozó testületének, a CND-nek, ezen a héten kellett volna szavaznia a WHO javaslatairól.

„Sajnáljuk, hogy a CND képtelen volt lépéseket tenni a WHO kannabisszal kapcsolatos javaslatai terén ezen a héten, mivel a tagállamok 2019 februárja óta keményen dolgoznak annak érdekében, hogy részt vegyenek egy mélyreható konzultációs folyamatban, ami a jogi, adminisztratív, társadalmi és gazdasági hatásokat érinti”- nyilatkozta James Walsh, az Egyesült Államok képviselője.
Walsh, a Nemzetközi Kábítószer- és Bűnüldözési Ügyek Irodájának főtitkárhelyettese hozzátette, „különösen fontos, hogy a CND időben reagáljon a WHO összes javaslatára”.

Mansoor Ahmad Khan, a CND elnöke azonban a szavazás 2020 decemberéig történő elhalasztását „a nemzetközi ütemezési rendszer integritásának megőrzése érdekében” javasolta.

A CND döntésképtelensége a kannabisz besorolását illetően annak köszönhető, hogy a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testület (INCB) elnöke, Cornelis P. de Joncheere megkérdőjelezte a kábítószer-ellenőrzési egyezmények elavultságának tényét, miközben elődje, az INCB korábbi vezetője, Viroj Sumyai, átvette egy thaiföldi kannabisz-társaság irányítását.

Kenzi Riboulet-Zemouli, az Egyesült Nemzetek kábítószer-politikájának független szakértője elmondta a Marijuana Business Daily-nek, hogy „mivel a nemzetközi közösség javaslatainak megértése még mindig hiányos, és támogatottsága sem elég széleskörű, a szavazás elhalasztása még mindig jobb, mint az elvesztése”.

„Most arra kell törekednünk, hogy kedvező eredményt érjünk el decemberben.”

Vegyes reakciók
  • Az ázsiai-csendes-óceáni államok csoportja kijelentette, hogy „az ajánlásokat gondosan és felelősségteljesen kell megfontolni a nemzetközi közösség és az egész társadalom érdekében, szükségtelen késedelem nélkül, figyelembe véve, hogy a kannabisz a világ azon drogja amivel leginkább visszaélnek, és ezeknek az javaslatoknak a társadalomra gyakorolt gazdasági, társadalmi, jogi és adminisztratív hatása jelentős lehet . ”
  • A G77 csoport – a 135 fejlődő ország és Kína koalíciója – „felszólítja az összes államot, hogy gondosan mérlegelje a javaslatok lehetséges társadalmi, gazdasági, adminisztratív, jogi és egyéb következményeit”.
  • Algéria a halasztást „bölcs döntésnek” nevezte, és „egyáltalán nem látja sürgetőnek”, ezt az álláspontot osztotta Szudán, amely felhívta a nemzetek figyelmét arra, hogy ne hozzanak „elsietett döntéseket”.
  • Ecuador a ráadás időt „vonzónak” nevezte, a Dominikai Köztársaság pedig támogatta a halasztást, mivel ez egy „összetett kérdés”.
  • Jamaika a tárgyalásokat a következő módon jellemezte „ez egy történelmi lehetőség a Bizottság számára, hogy megmutassa rátermettségét arra, hogy képes egy állandóan változó és innovatív világban működni”, hozzáfűzve, hogy a javaslatok „elismerik a kannabisz gyógyászati ​​és terápiás előnyeit”. „Tartozunk ezzel annak a számtalan millió embernek akik paliatív ellátásra szorulnak; azoknak, akik olyan betegségektől és rendellenességektől szenvednek, mint az epilepszia, rák, sclerosis multiplex és sorvadásos betegségek. Tartozunk nekik azzal, hogy biztosítsuk ezt a reményt, ha már minden más lehetőség kudarcot vallott. ”- mondta Jamaica képviselője.
  • Szlovénia szerint a kannabiszt „ugyanolyan szigorú módon kell hozzáférhetővé tenni, mint az összes többi anyagot”.
  • Románia kormánya a kannabidiol készítmények az 1961-es Egyezmény I. jegyzékének lábjegyzetéhez történő hozzáadásával kapcsolatban kijelentette, hogy nem ellenzi a kannabidiolt tartalmazó gyógyszerkészítmények (mint például az Epidiolex) használatát, feltéve, hogy betartatjuk a klinikai vizsgálatokat, a helyes gyártási gyakorlatot (GMP) és a forgalomba hozatali engedélyre vonatkozó hatályos nemzeti és európai rendeleteket. Ezenkívül megjegyezte, hogy nem támogatja, és nem ösztönzi az egészségre kedvező tulajdonságokkal rendelkező készítmények élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként történő fogyasztását, amelyek különböző koncentrációban tartalmaznak kannabidiolt és THC-t, különösen akkor nem, ha nem ugyanazon feltételek mellett vannak ellenőrizve, mint a gyógyszerek. Románia kormánya aggodalmát fejezte ki a dronabinolt tartalmazó készítmények 1961-es Egyezmény III. jegyzékébe történő hozzáadásával kapcsolatosan, mivel nincs meghatározva a maximális koncentráció-határértéke, így a határozatlan delta-9-THC-koncentrációjú termékekre az 1961-es Egyezmény III. jegyzéke által meghatározott minimális ellenőrzés vonatkozna.
  • EU „Készen álltunk arra, hogy a WHO számos javaslatáról szavazzunk ma; sajnáljuk, hogy az országok többsége nem állt készen. Ezért annak érdekében, hogy a bizonytalan tagállamoknak további időt adjunk a tényeken és bizonyítékokon alapuló értékelésük véglegesítéséhez, nem elleneztük a szavazás ismételt halasztását a megismételt ülésig. Készen állunk folytatni a tárgyalásokat. Ebben a pillanatban vállalnunk kell a felelősséget az ütemezési rendszer integritásának megőrzése érdekében. Bízunk a vezetésükben és irányításukban; készen fogunk állni a szavazásra.” Ezt az álláspontot az Európai Unió tagjain kívül Albánia, Bosznia és Hercegovina, Grúzia, Izland, Mexikó, a Moldovai Köztársaság, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Ukrajna és Uruguay támogatja.

A szavazás elhalasztása még mindig jobb, mint annak elvesztése!

EU a következő álláspontokat képviseli a WHO javaslataival kapcsolatosan

Magyarázat:

  • A kannabisz és a kannabiszgyanta eltávolítása az 1961-es Egyezmény IV. jegyzékéből. – ELFOGADJA
  • ∆9-THC, Dronabinol (és sztereoizomerjeinek) hozzáadása az 1961-es Egyezmény I. jegyzékéhez, valamint törlése az 1971-es Egyezmény II. jegyzékéből. – ELFOGADJA
  • A THC izomerjeinek  (Δ9-THC izomerjei: Δ6a(10a)-THC, Δ6a(7)-THC, Δ7-THC, Δ8-THC, Δ10-THC, Δ9(11)-THC) hozzáadása az 1961-es Egyezmény I. jegyzékéhez, és törlése az 1971-es Egyezmény I. jegyzékéből. – ELFOGADJA
  • A kannabisz kivonatok és tinktúrák, THC izomer készítmények, ∆9-THC készítmények eltávolítása az 1961-es Egyezmény I. jegyzékéből. – ELHALASZTJA
  • Kannabidiolt ne vegyék fel az ellenőrizendő anyagok közé, továbbá az 1961-es Egyezmény I. jegyzékének kannabisz és kannabiszgyanta részéhez hozzáadni egy lábjegyzetet, miszerint „kannabidiolt (CBD) és legfeljebb 0,2% Δ9-THC-t tartalmazó készítmények nem tartoznak nemzetközi ellenőrzés alá.” – ELHALASZTJA
  • Egyes kritériumoknak eleget nem tevő kannabisz kivonatok és tinktúrák, THC izomer készítmények, ∆9-THC készítmények hozzáadása az 1961-es Egyezmény III. jegyzékéhez. – ELUTASÍTJA

forrás: https://kenderter.eu/hireink/a-cnd-ismet-elnapolta-a-who-altal-javasolt-kannabisz-besorolasat-erinto-szavazast/